Adriaan Nieuwenhuis (1957 Oldenzaal). Woont sinds 1987 in Eext. Opleiding ABK Academie Beeldende Kunst Minerva en Nederlandse lerarenopleiding Minerva Groningen. Pabo-docent en beeldend kunstenaar. Tentoonstellingen vanaf 1984 oa in Assen, Langelo, Amsterdam, San Diego, Los Angeles, Puyong (Korea). Documentatie: zie www.adriaann.nl
Nieuwste activiteit: zie www.da-ad.nl

Even tasten in het duister.

In September nam ik deel aan een internationale groepstentoonstelling in Parijs. In de voorbereiding ervan ontving ik een mailtje met het verzoek of ik misschien tastbaar werk had. De mail doorlezende begreep ik dat het een initiatief was om ook visueel gehandicapte mensen visuele kunst te laten ervaren. Het idee sprak mij aan en ik heb werk meegenomen waarvan ik dacht dat het taktiel een visueel beeld zou kunnen oproepen.


Tijdens het toewerken naar de eindfase van ons project Zoveel Vogels Zoveel Zinnen, bedacht ik dat ook ons project visueel toegankelijk zou kunnen zijn door taktiele ervaring van het lijnenspel. Immers een diepdruk heeft een opstaande huid en is derhalve waarneembaar. Ik besef dat ik ziende blind ben, met uitzondering van de laatste keer dat ik mijn lief in klei heb weergegeven. Dat beeld is grotendeels met gesloten ogen gemaakt omdat ik haar niet meer tastbaar naast me zag. Rouke heeft dat eigenlijk fraai uitgedrukt in het gedicht "Grafbeeld". -..Zoals hij haar streelde, haar kneedde tot beeld dat zij hem vormde, evenbeeld, daarna bronsbrood, metamorf boegbeeld,...-
Het beeld is echter geen grafbeeld, het leeft in haar eigen stilte. Dat voel je. Voel maar.

Op de expositie is een tastwand met blindruk etsen waar je tastenderwijs het beeld en het corresponderende gedicht kunt lezen in braille. Het vertalen van de gedichten in braille is gedaan door Jetty Koekoek. Bedankt dat je zo actief en vanzelfsprekend handelde op ons verzoek. Een en ander heeft me op een nieuw idee gezet voor een volgend project:

Een tastexpositie samengesteld uit werk van kunstenaars uit diverse landen. Het lijkt me een uitdaging. "Waar ben ik ziende blind en hoe ben ik in staat op de tast de essentie zichtbaar te maken". Klinkt wellicht vaag, maar de contouren van het idee worden mij langzamerhand zichtbaar.

Adriaan