Adriaan Nieuwenhuis (1957 Oldenzaal). Woont sinds 1987 in Eext. Opleiding ABK Academie Beeldende Kunst Minerva en Nederlandse lerarenopleiding Minerva Groningen. Pabo-docent en beeldend kunstenaar. Tentoonstellingen vanaf 1984 oa in Assen, Langelo, Amsterdam, San Diego, Los Angeles, Puyong (Korea). Documentatie: zie www.adriaann.nl
Nieuwste activiteit: zie www.da-ad.nl

Voordat ik een ets ga maken,
schets ik veel.

Om te kunnen reageren op het werk van Rouke, lees, herlees ik en maak kleine krabbels en tekeningetjes. Op deze manier hoop ik vat te krijgen op de betekenis en sfeer van zijn gedichten.

Door middel van de kleine gedachten kriebels probeer ik een beeldend resultaat te krijgen dat zijn eigen leven gaat leiden. Mijn doel is niet een illustratie te maken bij de tekst, maar een beeld te creëren dat op zichzelf staat.

Hier onder zie je een paar gedachtekrabbels over “Basho’s ven”

Een ven, zo stel ik me voor, moet van onpeilbare diepte zijn en zwarter dan zwart. Geheimzinnig als het gaatje in een putdeksel.

Mysterieus spiegelglad wateroppervlak. Daar kan ik uren in turen. Soms doorbreek ik dat vlak door eventjes mijn vinger er in te duwen, of soms met een steentje. Dan blijkt opeens dat het wateroppervlak leeft.