Henk Bartelds (1939, Musselkanaal) Was enkele jaren journalist/fotograaf en nadien 30 jaar eigenzinnig drukker te Eexterveenschekanaal. Combineert verschillende druktechnieken: hoogdruk, vlakdruk, foliedruk en blinddruk en na deze bundel minder druk.

De map

Vormgeving

De gedichtenbundel
Zoveel Vogels Zoveel Zinnen
is bijna klaar.

De gedichtenbundel Zoveel Vogels Zoveel Zinnen is klaar. Het binnenwerk is gedrukt, de vellen zijn gevouwen. I.v.m. de opdikking van het papier (170 grs.) moet het binnenwerk worden ingestoken. Daarna begin het vergaren en worden de katernen aan elkaar genaaid.

Soms losjes genaaid, soms vast. Dat bepalen de binders Jan en Cor het liefst zelf. Zeker in dit geval, omdat het boek een ronde rug krijgt. Zo spreekt de binder dat plechtig uit bij het uitschrijven van de specificaties van het boek. Het boek krijgt een ronde rug, alsof het boek een cadeautje krijgt. En een kapitaaltje krijgt het boek ook, een beetje franje dat op de rug van het boekblok wordt geplakt. Groen in ons geval.

Dan volgt de productie van de banden: voorplat, achterplat en een strookje voor de rug en in de overgang van rug naar de platten een mooie kneep. Daar zit em de kneep, zo te zeggen. Wanneer de band gelijmd is, volgt het bedrukken.

Voor de rug is een stempel gemaakt, waarmee de titel en de namen van dichter en etser op de rug worden gedrukt. Deze keer een bepaalde kleur groen op heel licht groen linnen.

Het voorplat krijgt een blinddruk van het zvzz-logo, dus zonder inkt verdiept op het voorplat. Bescheiden en toch zichtbaar. De banden zijn dan gereed en daarna worden de reeds gesneden boekblokken, onder en boven beplakt met een schutvel, ingehangen in de banden.

De kneep wordt nog even nabehandeld en het boek is klaar. Nou ja, bijna, want zonder bescherming zou zo'n linnen band snel verkleuren. Om dat te voorkomen vouwen we een stofomslag om het hele band. De stofomslag is in tegenstelling tot het binnenwerk wel gedrukt in vier kleuren en gelamineerd om het mooier en vooral sterker te maken.

Bestellen?