Adriaan Nieuwenhuis (1957 Oldenzaal). Woont sinds 1987 in Eext. Opleiding ABK Academie Beeldende Kunst Minerva en Nederlandse lerarenopleiding Minerva Groningen. Pabo-docent en beeldend kunstenaar. Tentoonstellingen vanaf 1984 oa in Assen, Langelo, Amsterdam, San Diego, Los Angeles, Puyong (Korea). Documentatie: zie www.adriaann.nl
Nieuwste activiteit: zie www.da-ad.nl

Klaagzang, gekwinkeleer,
zoals dit vogeltje gebekt is.

Ik heb pijn aan mijn knokkels. Mijn gewrichten zijn overbelast geweest de afgelopen maanden. Een ets afdrukken is leuk als je dat een paar keer doet. Maar de verplichting tot een oplage van 23 stuks per ets, is eigenlijk strafwerk. En dan deze straf nogmaals 23 keer uitvoeren, heeft iets van zelfkwelling dan wel zelfkastijding.

Maar dat had ik graag voor jullie over, lezers, kijkers.
"Zoveel Vogels Zoveel Zinnen" is ook: zoveel zelfde aandachtige bewegingen van mijn hand over een ingeinkte etsplaat,

is ook het telkenmale gebruiken van dezelfde handspiergroepen, is ook een stijf en opgezwollen rechteronderarm (die van een onvolleerd steenhouwer). En het einde is nog niet in zicht. De oplage is nog niet volledig afgesloten.

Idem de financiële verantwoording naar onze subsidieverstrekkers: SNS Reaal Fonds, VSBfonds en de Provincie Drenthe.

Een vers boek ruikt
En toch valt al dat geklaag mijnerzijds weg, in dat magische moment dat je de geur van een vers boek ruikt, getiteld "Zoveel Vogels Zoveel Zinnen". Het is een prachtig boek geworden, zoals een boek hoort te zijn; de blindpreeg op de stofomslag, subtiel beeldteken, papier met een hoge aaibaarheidsfactor. Een echt boek, waarin alle inspanning samenvalt en tot rust komt, gedicht en beeld beklijft.

Map
De verzamelmap voor de etsen is bijzonder geworden. Om de geheimen te openbaren moet je het sluitwerk van de map openen, vervolgens de map ontvouwen om het binnenwerk bloot te leggen. Aan de binnenzijde zie je dan een glimmend gepolijste zinkplaat waarin het opschrift "Zoveel Vogels Zoveel Zinnen" is geëtst. Door de map nogmaals uit te vouwen, wordt de inhoud van de zichtbaar door een gedrukt overzicht van alle etsen. En de etsen zelf liggen in het midden keurig gestapeld tussen zuurvrij papier. Zoiets ziende, besefte ik de liefde voor het vakmanschap, de verantwoordelijkheid voor de toekomst en de zorg voor het verleden. Ik wens de map een eigenaar toe die dit ook begrijpt. Anderen hebben daar, wat mij betreft, geen recht op.

Expositie
De expositie is een moment, om even rond te dwalen, te lezen, te kijken en af te tasten en midden in ons project te staan.
De website willen we onderhouden, zolang het ertoe doet. Daarna wordt de domeinnaam opgeheven.
Het boek blijft, de map ook. Gedichten en etsen zijn er.

Dat was mijn verplichting en taak. En dat is gelukt; pijn en moeite waard.

Ik realiseer me dat ik deelgenoot ben geweest van een uitzonderlijk proces en ben mijn strijdmakkers daarvoor dankbaar. Het perspectief van mijn werk is verbreed en gek genoeg daardoor ook toegespitst.


Straks ga ik een nieuw doek opzetten, "Thuis" is nog niet af.

Eext, 8-11-2007 1:16
AdriaanN

P.S.
Mocht u lezer vragen hebben, stel ze via onze site.