Adriaan Nieuwenhuis (1957 Oldenzaal). Woont sinds 1987 in Eext. Opleiding ABK Academie Beeldende Kunst Minerva en Nederlandse lerarenopleiding Minerva Groningen. Pabo-docent en beeldend kunstenaar. Tentoonstellingen vanaf 1984 oa in Assen, Langelo, Amsterdam, San Diego, Los Angeles, Puyong (Korea). Documentatie: zie www.adriaann.nl
Nieuwste activiteit: zie www.da-ad.nl

OP SCHRIFT

Ergens in de jaren 80 schreef Rouke ter gelegenheid van de opening van een expositie van mijn schilderijen een gedichtencyclus onder de titel De terugkeer van Casanova. Deze gedichten zijn vervolgens gepubliceerd in Roet samen met een aantal afbeeldingen van mijn schilderijen.

Rouke herschreef deze cyclus na het plotselinge overlijden van mijn lief, mijn Harma. In deze herschreven versie (nu De schilder, zijn lief en de dood geheten) doet hij, zo beleef ik dit althans zelf, eer aan de muze, de mens en het leven zelf.

Een citaat uit deze cyclus:

Hij hield de adem in, zij gaf
de geest, is niet meer wie ze was,
zij is wie ze nog nooit geweest is.


Ze vangt geen licht meer, weerkaatst
geen sprankje, en is, zo zonder kim,
juist een en al ruysdaels hemelwater.


Geen zij meer, maar het, doek, linnen
lijnwaad, doodskleed, immense
leegte, baaierd buiten, wolken binnen.
Rouke Broersma

 


Misschien was ik zo naïef om te denken dat het leven stromend water is waarin je kunt opgaan en meedeinen op de golven om uiteindelijk aan te spoelen. Uitrusten en luisteren naar het water dat aan je voorbij stroomt om er vervolgens weer zonder enig risico in op te gaan.

In die tijd kwamen snode plannen, ook met Rouke: 'Stel je voor een gedicht geëtst in de oppervlakte van een afgezaagd autodak.'

Onderwijl stroomde het water door, zoals haar eigen is. De bruuske afstort, een onaangekondigde waterval, schudde mij wakker. Ik besef nu nog beter dat water stroomt, wind waait, gedane zaken geen keer nemen en ongedane zaken gedaan moeten.

Zoveel vogels zoveel zinnen.

IN DRUK

Henk ontmoette ik ooit verscholen achter een berg boeken, riemen papier in chaotische ordening. Een ongewone drukker, bescheiden opgesteld achter een berg ervaring en kennis. De chaotische materie waarin hij opging was voor mij een verademing. In die zin was ik meteen onder vrienden.

Een drukker maakt zich ondergeschikt aan datgene wat hij drukt. Conform de betekenis van het woord zet een drukker zich daartoe.

Hij wil geen geen drukte. Zijn taak is drukken, dat is hem eigen. Niets meer, niets minder.

De drukker maakt zich druk om drukwerk. Vakmanschap, bekwaamheid, vakgeheimen. Alles komt uit de kast.

Zoveel vogels zoveel zinnen.

ETS PLAAT

Ik verbeeld mijn wereld in vorm, lijn en kleur. Ik realiseer de schaduw van mijn gedachten in het beeld dat ik via pen, of klei, of zuur zichtbaar maak. Dat is wat ik kan en doe. Daar ben ìk goed in.

Een ets is een afdruk op papier afkomstig van een door zuur aangetaste plaat. Het aanvreten door het zuur wordt beïnvloed door de gegeven tijdsduur en de sterkte van het zuur, de chemische reactie tussen plaat, zuur en hitte. Dat wat gedacht werd staat niet gedrukt, of wel soms?


Zoveel vogels zoveel zinnen.